Vanliga frågor & svar

Produkt & teknik

Varför behöver jag ett uppvärmt dräneringstråg?

Alla värmepumpar som hämtar energi i uteluften (tänk på luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumper) måste smälta isen som bildas på utomhusdelens värmeväxlare, för att kunna fungera. Isen bildas vid temperaturer under 8°C och mängden påverkas av fuktigheten i luften och hur effektiv din värmepump är. Isen smälts mellan 35-40 gånger per dygn. Ju effektivare din pump är, desto mer vatten blir det! 

De senaste årens pumpar är mycket effektivare, än för bara 10 år sedan. 

Men vattnet tas ju upp i marken? Problemet är bara tjälen. Ett annat är källaren. Eller gångbanan framför utedelen.

Du kan läsa mer mer här.

Vilket dräneringstråg ska jag välja?

Här kan du se vilket dräneringstråg som passar till just din värmepumps utomhusdel!

Hjälp att välja dräneringstråg

Vad är skillnaden mellan ECO och NEO modellerna?

Både NEO och ECO modellerna har termostat styrning av värmemattan. NEO har en termostat som startar uppvärmningen med samma effekt från +2° grader. ECO trågen har en smart energibesparande funktion med två termostater, där den primära startar värmemattan på halv effekt från +2° grader och den sekundära startar vid -8° grader och då ger full effekt, alltså när det verkligen behövs.

Hur fungerar era dräneringstråg?

Våra dräneringstråg samlar upp kondensatvattnet, och ser till att det inte fryser, även under de riktigt kalla månaderna. För en mer ingående förståelse kring hur våra tråg fungerar så klicka här!

Vad är dräneringstrågen gjorda av?

Våra tråg tillverkas av plast, en speciell typ som tål UV ljus och är värmetålig. Invändigt sitter det värmemattor, med långa värmekablar.

Hur mycket ström förbrukar det?

Olika dräneringstråg förbrukar olika mängder ström. Det är också beroende på var någonstans det är installerat. I norra Sverige där det är ett kallare klimat en längre period än i södra Sverige, så behöver tråget också vara i gång en längre period än om det är monterat i t ex. Skåne.

På produktsidorna kan du se en jämförelse mellan NEO och ECO versionerna av värmetrågen. Jämförelsen är för vårt kalla halvår, dvs 1 oktober till den 31 mars.

Installation

Hur leder jag bort vattnet från tråget?

Lättast är att använda våra uppvärmda avledningssatser, de finns från 1-12m längd och framtagna för att klara ned till -34°. Slangen som används är isolerad och har en termostatstyrd lågeffekts-värmekabel. 

Jag ska bara leda bort vattnet 2m - behöver jag värmekabel i röret?

Du behöver tilläggsvärme redan efter 20cm från tråget. Det är också viktigt att du väljer en värmekabel som har rätt effekt och är termostat styrd, så den inte värmer när det inte behövs.

Jag ska leda bort kondensatet till ett stuprör - behöver jag värmekabel i stupröret?

Villor byggda de senaste 25 åren har ofta stuprören kopplade till dagvattnet, då kommer det en viss värme därifrån. Går dagvattnet till en stenkista kan du även behöva stödvärma. Generellt rekommenderar vi att 30cm värmekabel stoppas ned i stupröret i Götaland, i Svealand 60cm och Norrland 100cm.

Vem kan installera dräneringstråget?

Du själv kan installera dräneringstråget med stickkontakt mot ett jordat eluttag. Men även en elektriker eller kyltekniker med elbehörighet kan installera det.

Kan jag montera dräneringstråget själv?

Ja, det kan du! Samtliga montageanvisningar finns under varje produkts dokumentflik, eller samlade här.

Hur mycket ström förbrukar det?

Olika dräneringstårg förbrukar olika mängder ström. Det är också beroende på var någonstans det är installerat. i norra Sverige där det är ett kallare klimat en längre period än i södra Sverige, så behöver tråget också vara i gång en längre period än om det är monterat i t ex. Skåne. Det finns en tabell med jämförelser på alla Pancake tråg och på Pro 791.

Hur lång avledningssats behöver jag?

Är husets stuprör kopplade till dagvatten eller till en stenkista? – Om svaret är ja, mät avståndet mellan mitten på din utedel till närmaste stuprör. Lägg på 30cm värmekabel som stoppas ned i stupröret i Götaland, i Svealand 60cm och Norrland 100cm.

Har du en källare med golvbrunn eller annat avlopp? – Om svaret är ja, mät avståndet mellan mitten på din utedel till en lämplig genomgång till källaren. Kanske finns redan upptagna hål, tex för ventilation, en fönster karm i trä, i annat fall får du borra genom yttervägg. Du mäter endast till insidan av källarväggen för värmekabeln, i källaren använder du i regel fasta rör, utan värmekabel.

Sista alternativet är att gräva en stenkista, googla på “gräva en stenkista”.

Vad är en draglina / dragfjäder av nylon?

En draglina/dragfjäder är ett verktyg som elektriker använder för att dra installationskabel enkelt genom rör. Finns i byggvaruhus, Biltema, Jula, Hornbach, Clas Ohlson. Finns från ca 50kr.

Jag har ingen draglina, kan jag använda något annat?

Du kan använda en styvare kabel, tjockare ståltråd eller en vajer, är de för vassa i änden, så tejpa änden – så fastnar den inte. Tänk på att den måste vara längre än den isolerade slangen. Fäst sedan värmekabelns ände med bra tejp – och dra igenom försiktigt.

Övriga frågor

Kan jag använda mitt värmetråg utomlands?

Det går bra att använda våra tråg utomlands, tänk bara på spänningen ska vara 220-230v/50hz. Du måste naturligtvis följa respektive lands lagar för elsäkerhet.

Två års fabriksgaranti, reklamationsrätt i tre år

Alla värmetråg och värmekablar levereras med två års fabriksgaranti, som startar vid leveransdagen. Enligt konsumentköpslagen gäller även en  reklamationsrätt i tre år. Vi tillhandahåller reparationer i minst fem år.

Support & garanti

Min värmekabel i slangen värmer inte längre, den verkar ha gått sönder, vad gör jag nu?

1. Om värmekabeln anslutits till ett eluttag, kan du kontrollera om det finns ström i uttaget. Ta tex en liten bordslampa och testa. Finns ingen ström kan du kontrollera så säkringen är hel.

2. Finns ström i eluttaget till lampan, så skickar du ett mail till [email protected], där du bifogar en bild på ditt inköpskvitto, så tar vi kontakt med dig.

 

Inköp

Varför skiljer sig priset åt om jag köper ett värmetråg från en webbbutik eller samtidigt med min nya värmepump?

Varje affär har enligt lag möjlighet att sätta sina försäljningspriser. Tänk på att frakter kan tillkomma från webbutiker. Det kan även vara fördelaktigt att beställa ditt dräneringstråg samtidigt med din nya värmepump. Installatörer och återförsäljare finns över hela landet.

Söker du vår webshop?

Är du återförsäljare eller installatör och söker vår webshop?
Den finner du om du knappar in dig på www.climaco.se

Till vår webshop